CSE (schildersziekte)
Heeft u CSE (ook bekend als de schildersziekte, CTE of OPS) doordat u met oplosmiddelen heeft gewerkt? Dan kunt u misschien een tegemoetkoming krijgen in de vorm van een geldbedrag. Dit kan via de Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Kijk of u voldoet aan de voorwaarden. Dan kunt u de tegemoetkoming aanvragen.
De tegemoetkoming is er voor mensen met CSE die ziek zijn geworden door het werken met oplosmiddelen. Voorbeelden van producten met oplosmiddelen zijn synthetische verf, wasbenzine, thinner, primers, antifouling, loodmenie, lijm, inkt en schoonmaakmiddelen.
Voorwaarde: diagnose CSE
Heeft u de diagnose CSE? Wij nemen uw aanvraag alleen in behandeling als u deze diagnose heeft gekregen van uw medisch specialist.
Kan ik een tegemoetkoming aanvragen?
Beantwoord de vragen hieronder om te zien of u een aanvraag kunt doen.
Heeft u CSE (ook bekend als OPS, CTE of schildersziekte)? Of onderzoekt de neuroloog op dit moment of u deze ziekte heeft?
Bent u tijdens uw werk in contact geweest met oplosmiddelen?
Voorbeelden van oplosmiddelen zijn synthetische verf, wasbenzine, thinner, primers, antifouling, loodmenie, lijm, inkt en schoonmaakmiddelen.
Werkt of werkte u in Nederland of bij een bedrijf dat onder de Nederlandse wetgeving valt of viel?
Werkt of werkte u in loondienst, of als zelfstandig ondernemer?
Heeft u al een tegemoetkoming ontvangen op basis van de Regeling tegemoetkoming werknemers met CSE?
U kunt zich aanmelden voor de Regeling TSB. Klik daarvoor op ‘Aanmelden’. Wij kijken dan of u aan alle voorwaarden voldoet.
Aanmelding is niet zinvol
U voldoet niet aan alle voorwaarden. Aanmelden voor een tegemoetkoming heeft daarom geen zin. Lees meer informatie over de voorwaarden.
Voorwaarden en aanmelden
Een aanvraag bestaat uit vijf stappen. Hier leggen we uit hoe dat werkt. U vindt er ook meer informatie en voorwaarden.
Persoonlijke verhalen
Hendrik Jan Bruggink, oud schilder
‘Tijdens het schilderen viel zomaar ineens mijn arm naar beneden. Plotseling voelde ik al mijn krachten wegvloeien, als een fietsband die leegloopt. Ik viel zo van de steiger op de stoep. Daar lag ik dan.’
Lees hier zijn verhaal >>
Jan Stroo, oud schilder
“Ik was in de bedrijven vaak degene die het beste op kleur kon mengen. Dat deed ik gewoon met het handje, zonder enige bescherming.”
Lees hier zijn verhaal >>
Willem van der Biezen, schilder
‘We stonden de hele dag in de verfdamp. Als ik na een dag werken op de fiets stapte, wist ik vaak niet meer hoe ik thuis moest komen.’
Lees hier zijn verhaal >>
Wat is CSE?
CSE is een ziekte die ontstaat door contact met organische oplosmiddelen. CSE is de afkorting voor chronic solvent-induced encephalopathy. CSE wordt ook wel OPS, CTE of ‘schildersziekte’ genoemd. De naam schildersziekte is ontstaan doordat deze ziekte veel voorkwam bij schilders. Maar ook bij ander werk kun je in contact komen met oplosmiddelen. Bijvoorbeeld autospuiters, drukkers, schoonmakers en tapijtleggers kunnen daardoor CSE krijgen.
Als iemand veel werkt met oplosmiddelen, kan dat het zenuwstelsel beschadigen. Daardoor ontstaat schade aan de hersenen. In Nederland is bij meer dan 500 patiënten de diagnose CSE gesteld. Veel oplosmiddelen zijn al lange tijd verboden. Het aantal diagnoses is daardoor sinds 1997 langzaam gedaald tot minder dan tien per jaar.
Test de invloed van uw werkplek op uw zenuwstelsel. Let op: dit is een test van een andere organisatie. Het doel is om mensen bewust te maken van het risico van werken met stoffen. In deze test wordt ook gesproken over bestrijdingsmiddelen als oorzaak van CSE. Dat valt niet binnen de regeling TSB. Alleen CSE als gevolg van oplosmiddelen valt binnen de regeling TSB.
Vragen
Heeft u een vraag over de aanmelding voor CSE? Bel ons op 088-3037340.