Voor professionals  – allergisch beroepsastma

Bent u professional op het gebied van allergisch (beroeps)astma? Dan kan het zijn dat u patiënten heeft die in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB).

Deze regeling is er voor mensen die ziek zijn geworden als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Patiënten die een diagnose hebben en aan de voorwaarden voldoen, kunnen een eenmalige financiële tegemoetkoming van de overheid krijgen. De regeling TSB geeft daarmee erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren.

Uw rol is cruciaal!

Als zorgprofessional heeft u een belangrijke rol bij het diagnosticeren en behandelen van mensen die in hun werk zijn blootgesteld aan allergene stoffen en daardoor astma hebben ontwikkeld. Daarnaast kunt u uw patiënten met allergisch beroepsastma attenderen op de regeling TSB. Mogelijk komen zij in aanmerking voor de tegemoetkoming. We lichten hieronder de regeling en de belangrijkste criteria toe.

Hoe werkt de regeling TSB?

Slachtoffers van allergisch beroepsastma kunnen zich aanmelden via het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). Het ISBG heeft contact met de aanvrager en werkt samen met Lexces (een panel van medisch deskundigen). Lexces beoordeelt of het aannemelijk is dat de aanvrager ziek is geworden door het werken met allergene stoffen. U kunt bij Lexces terecht voor onder meer vragen over vroegsignalering en diagnostiek. Bij een positief advies wordt de tegemoetkoming uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze dienstverlening is kosteloos. U leest hier meer over de regeling TSB.

Diagnose allergisch beroepsastma

Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming is het nodig om de diagnose allergisch beroepsastma te kunnen stellen. Hiervoor heeft Lexces een protocol opgesteld. De onderstaande medische informatie wordt – met toestemming van de patiënt – opgevraagd bij de huisarts, longarts, bedrijfsarts en eventuele andere artsen:

  1. Diagnostiek gericht op het vaststellen van astma op basis van longfunctieonderzoek zoals spirometrie en een aspecifieke bronchiale provocatietest met histamine of methacholine;
  2. Diagnostiek gericht op het vaststellen van werkgerelateerd astma, waaronder sequentieel longfunctieonderzoek met behulp van een piekstroommeter of minispirometer, eventueel aangevuld met aspecifieke bronchiale provocatietesten met histamine of methacholine en bepaling van het aantal eosinofielen in het bloed, en;
    Diagnostiek gericht op het vaststellen van allergisch beroepsastma, waaronder (specifieke) sensibilisatietesten of huidpriktesten.

Om een eventuele relatie met werk te achterhalen, kunt u uw patiënt enkele vragen stellen:

  1. Wat voor werk doet u?
  2. Komt u in contact met stoffen, gassen of dampen tijdens uw werk?
  3. Denkt u dat deze stoffen, gassen of dampen samenhangen met uw klachten?
  4. Nemen uw klachten af als u langer thuis bent, bijvoorbeeld in het weekend of vakanties?

Zie voor meer details ook het Zorgpad werkgerelateerde longziekten van de Long Alliantie Nederland.

Arbeidsverleden

Het ISBG vraagt het arbeidsverleden van de patiënt uit. In de uitvraag wordt specifieke informatie opgevraagd over functies en taken die de aanvrager gedurende het werkzame leven heeft uitgevoerd, de jaren dat deze functies zijn uitgevoerd en de tijdsduur per week, de werkplekomstandigheden en of het arbeid in Nederland betrof. Ook wordt gevraagd naar de aanwezigheid van aanvullende informatie die voor de beoordeling gebruikt kan worden, zoals een risico-inventarisatie en -evaluatie of meetrapporten.

Causaliteit allergisch beroepsastma

Het deskundigenpanel beoordeelt of er sprake is van allergisch beroepsastma volgens de voorwaarden van de Regeling TSB. Dit gebeurt op basis van een combinatie van de medisch diagnostische criteria én de uitvraag arbeidsverleden en blootstellingsgeschiedenis.

Gespecialiseerde kenniscentra

Er zijn momenteel vier kenniscentra in Nederland waar u terecht kunt met vragen. Zij kunnen ook de benodigde onderzoeken uitvoeren voor het diagnosticeren van allergisch beroepsastma:

Op de websites van de Long Alliantie Nederland, Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en TBV-online vindt u veel informatie.

Wat kunt u doen?

Heeft u patiënten met allergisch beroepsastma? Attendeer ze dan op de TSB-regeling. Deze regeling heeft geen invloed op het werk van de patiënt of de mogelijkheid om eventueel (alsnog) een werkgever aansprakelijk te stellen. U kunt uw patiënten doorverwijzen naar de pagina ‘Allergisch beroepsastma’.