Voor professionals – CSE
Bent u professional op het gebied van CSE? Dan komen uw patiënten mogelijk in aanmerking voor de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB).
Deze regeling is er voor mensen die ziek zijn geworden als gevolg van blootstelling aan neurotoxische stoffen (oplosmiddelen) op het werk. Patiënten die een diagnose hebben en aan de voorwaarden voldoen, kunnen een eenmalige financiële tegemoetkoming van de overheid krijgen. De TSB-regeling geeft daarmee erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren.
Uw rol is cruciaal!
Als zorgprofessional heeft u een belangrijke rol bij het diagnosticeren en behandelen van mensen met CSE. Daarnaast kunt u patiënten met CSE attenderen op de regeling TSB. Mogelijk komen zij in aanmerking voor de tegemoetkoming. We lichten hieronder de regeling en de belangrijkste criteria toe.
Hoe werkt de regeling TSB?
Slachtoffers van CSE kunnen zich aanmelden via het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). Het ISBG heeft contact met de aanvrager en werkt samen met Lexces (een panel van medisch deskundigen). Lexces beoordeelt of het aannemelijk is dat de aanvrager ziek is geworden door het werken met neurotoxische stoffen. U kunt bij Lexces terecht voor onder meer vragen over vroegsignalering en diagnostiek. Bij een positief advies wordt de tegemoetkoming wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze dienstverlening is kosteloos. U leest hier meer over de regeling TSB.
Diagnose CSE regeling TSB
De diagnose CSE kan niet met één specifieke methode worden vastgesteld. Om tot de diagnose te komen moeten andere mogelijke oorzaken van de gezondheidsklachten worden uitgesloten. De diagnostiek is in Nederland met name uitgevoerd door een gespecialiseerd team van deskundigen (Solvent Team) en verloopt volgens een gestandaardiseerd internationaal consensusprotocol, dat is toegepast in de CSE-regeling. De regeling TSB volgt dezelfde methodiek.
In het kader van de TSB is er sprake van CSE als de diagnose CSE vanaf type 2B op basis van de Raleigh-classificatie is vastgesteld en aannemelijk is gemaakt dat de aandoening is veroorzaakt door blootstelling aan vluchtige organische stoffen bij het verrichten van de arbeid als werkende. Lexces heeft hiervoor een protocol opgesteld.
De diagnostiek van CSE bestaat uit vijf stappen:
- Passende gezondheidsklachten;
- Relevante blootstelling aan vluchtige organische stoffen;
- Relatie in de tijd tussen het ontwikkelen van gezondheidsklachten en de blootstelling aan vluchtige organische stoffen;
- Uitsluiten van andere oorzaken van de gezondheidsklachten;
- Passende afwijkingen bij neuropsychologisch onderzoek.
De onderstaande medische informatie wordt – met toestemming van de patiënt – opgevraagd bij de medisch specialist en, indien van toepassing, bij het OPS-loket:
- de relevante klinische informatie over het ziekteproces (inclusief klinisch beloop), waaronder de specialistenbrieven
- het originele verslag van het neuropsychologisch onderzoek (NPO) inclusief de ruwe en de t-scores.
Op basis van de aangeleverde medische informatie oordeelt het deskundigenpanel van Lexces, bestaande uit onder andere een neuropsycholoog, of de diagnose CSE kan worden bevestigd.
Arbeidsverleden
Het ISBG vraagt het arbeidsverleden van de patiënt uit. In de uitvraag wordt specifieke informatie opgevraagd over functies en taken die de aanvrager gedurende het werkzame leven heeft uitgevoerd, de jaren dat deze functies zijn uitgevoerd en de tijdsduur per week, de werkplekomstandigheden en of het arbeid in Nederland betrof. Ook wordt gevraagd naar de aanwezigheid van aanvullende informatie, zoals een risico-inventarisatie en -evaluatie of meetrapporten, die voor de beoordeling gebruikt kan worden.
Causaliteit werkgerelateerde CSE
De uiteindelijke beoordeling vindt plaats op basis van een combinatie van de medisch diagnostische criteria én de uitvraag arbeidsverleden en blootstellingsgeschiedenis.
Beroepen met verhoogde kans op CSE
Blootstelling aan vluchtige organische stoffen kan zich voordoen in verschillende branches. Bekende sectoren waar (in het verleden) medewerkers met CSE zijn gediagnostiseerd zijn schilders, spuiters, drukkers, woning- of projectstoffeerders, productiemedewerkers van verf- en inktfabrieken, productiemedewerkers / chauffeurs van chemische bedrijven en parketvloerleggers.